Hypotheken
Advies over hypotheken voor ondernemers en particulieren
Verschillende hypotheekvormen op een rij
Het kopen van een woning is een mooie en tegelijkertijd spannende stap in uw leven. Voor de meeste mensen is het de grootste investering die zij ooit zullen doen. Als u uw droomhuis op het oog hebt, is de kans groot dat u daar een hypotheek voor moet aanvragen. Er bestaan verschillende hypotheekvormen. De erkende hypotheekadviseurs en kredietanalisten van Trifium kunnen u adviseren om tot de hypotheekvorm en hypotheekvoorwaarden te komen, die het meest geschikt zijn voor uw persoonlijke situatie. Zij vergelijken uiteenlopende soorten om voor u een toekomstbestendige hypotheek te selecteren.
In een vrijblijvend adviesgesprek wordt geïnventariseerd hoe u verwacht dat uw toekomst eruit zal komen te zien. Hoopt u bijvoorbeeld een nieuw gezinslid te verwelkomen, bent u van plan om een eigen onderneming te starten of krijgt u een schenking? Uit de verschillende hypotheekvormen wordt voor u de beste hypotheek gekozen, zodat u onbezorgd in uw nieuwe huis kunt wonen.
Welke hypotheekvormen zijn er?
- Annuïteitenhypotheek;
- Lineaire hypotheek;
- Aflossingsvrije hypotheek.
Wat is een annuïteitenhypotheek?
Veel mensen kiezen bij het afsluiten van een hypotheek voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm staat ook bekend als annuïtaire hypotheek of annuïteitenlening. Net als een lineaire hypotheek is een annuïteitenhypotheek een van de hypotheekvormen waarbij u maandelijks een deel van de hypotheek aflost. Uw maandelijkse aflossing wordt hoger terwijl het bedrag dat u aan rente betaalt steeds lager wordt. Een annuïteitenhypotheek kan een van de toepasselijke soorten van een hypotheek zijn, als u denkt dat u in de toekomst meer geld aan een hypotheek kunt uitgeven omdat u verwacht dat uw inkomen zal toenemen. Een groot voordeel van deze hypotheekvorm is dat u zeker weet dat uw hypotheek aan het einde van de looptijd volledig is afgelost.
Wat is een lineaire hypotheek?
Een van de andere hypotheekvormen waar mensen veelvuldig voor kiezen, is de lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm - die ook wel lineaire lening wordt genoemd - betaalt u een vast bedrag per maand aan aflossing. (Bij een looptijd van dertig jaar: hypotheekbedrag gedeeld door 360 maanden.) De maandlast van een lineaire hypotheek bestaat uit de aflossing, plus de verschuldigde hypotheekrente over het nog openstaande hypotheekbedrag. Elke maand is het bedrag dat u aflost hetzelfde en het aflossen van een lineaire hypotheek gebeurt dus gelijkmatig. Doordat u aflost wordt uw hypotheek steeds lager, waardoor u elke maand minder rente betaalt. Het aflossingsbedrag blijft echter hetzelfde. De lineaire hypotheek is net zoals een annuïteitenhypotheek een van de hypotheekvormen waarbij u zeker weet dat u die aan het einde van de looptijd hebt afgelost.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek?
Een aflossingsvrije hypotheek is een van de hypotheekvormen waarbij niet wordt afgelost. U betaalt alleen hypotheekrente en dat heeft tot voordeel dat uw maandlasten zo laag mogelijk zijn. Tegelijkertijd is het een nadeel van deze hypotheekvorm dat er niet wordt afgelost. U loopt het risico dat er een restschuld ontstaat, wanneer de waarde van het huis lager is dan de uitstaande hypotheek. In de meeste gevallen kunt u niet meer dan vijftig procent van de woning aflossingsvrij lenen. Onze erkende hypotheekadviseurs kunnen u meer vertellen over de mogelijke uitzonderingen. Sinds 2013 is het alleen mogelijk om onder bepaalde voorwaarden de hypotheekrente af te trekken van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. U moet bij deze hypotheekvorm in ieder geval kunnen aantonen dat u al vóór 2013 een hypotheek voor een eigen huis had.
Een aflossingsvrije hypotheek is een van de verschillende hypotheekvormen waarbij u het geleende bedrag pas aan het einde van de looptijd terugbetaalt. (Meestal is dat na dertig jaar.) Het terugbetalen bij deze hypotheekvorm is mogelijk op twee manieren, bijvoorbeeld door uw woning te verkopen of met spaargeld. Om het moment van terugbetalen verder uit te stellen, is het in sommige gevallen mogelijk om uw aflossingsvrije hypotheek te verlengen.
Overige hypotheekvormen
Welke soorten hypotheken zijn er nog meer? Naast de annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek en aflossingsvrije hypotheek, bestaan er verschillende hypotheekvormen die qua opzet gelijkenissen hebben met de bankspaarhypotheek. Het onderscheid blijkt met name uit de fiscale regels die van toepassing zijn en of er wordt belegd of gespaard. Deze hypotheekvormen heten onder andere: beleggingshypotheek, spaarhypotheek, hybride hypotheek of levenhypotheek. Dit betreffen hypotheekvormen die u vóór 1 januari 2013 wellicht heeft afgesloten en in het kader van overgangsrecht kunt meeverhuizen.
Bent u van plan om een huis te kopen en wilt u weten welke van de beschikbare hypotheekvormen het beste past bij uw persoonlijke situatie? Samen met u brengen de erkende hypotheekadviseurs en kredietanalisten van Trifium uw financiële situatie in kaart om tot de beste hypotheekvorm te komen. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via: 020 - 67 22 109.