Vastgoed financieringen

Bemiddeling en advisering over vastgoedfinancieringen

Annuïteit berekenen bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek

Wanneer u een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvorm - die ook wel annuïteitenlening of annuïtaire hypotheek wordt genoemd - lost u maandelijks een deel van de hypotheek af. Het bedrag dat u aan rente betaalt wordt steeds lager, terwijl uw maandelijkse aflossing hoger wordt. Een groot voordeel van de annuïteitenhypotheek is dat u ervan verzekerd bent dat u uw hypotheek aan het einde van de looptijd volledig hebt afgelost. Een annuïteitenhypotheek kan bijvoorbeeld interessant zijn als u verwacht dat uw inkomen in de toekomst zal toenemen en u denkt dat u daarom meer geld aan een hypotheek kunt uitgeven.

Bent u benieuwd of een annuïteitenhypotheek geschikt is voor uw persoonlijke situatie en hoe onze hypotheekadviseurs de annuïteit berekenen? Op deze pagina leggen we dit aan u uit, vertellen we hoe u extra kunt aflossen op uw annuïteitenhypotheek en hoe u eventueel uw beleggingshypotheek kunt omzetten naar een annuïteitenhypotheek. 

De annuïteit berekenen werkt als volgt:

  • U wilt een huis kopen en daarvoor hebt u een hypotheek nodig van bijvoorbeeld €400.000,-;
  • De looptijd van de hypotheek is 30 jaar en de hypotheekrente bedraagt twee procent; 
  • Gaat u de annuïteit berekenen, dan bedraagt de maandelijkse annuïteit €1.478,48;
  • Dit is uw bruto maandlast die bestaat uit een gedeelte rente (€666,67) en een gedeelte aflossing (€811,81 in de eerste maand);
  • In de eerste maand betaalt u €666,67 rente: twee procent rente over €400.000,- in totaal €8.000,- gedeeld door twaalf maanden;
  • Uw bruto maandlast blijft gedurende de door u gekozen rentevastperiode per maand gelijk, maar de samenstelling van uw bruto maandlast verschilt; 
  • Zo stijgt het bedrag dat u aflost en gaat de rente naar beneden.

Uw annuïteit berekenen

De berekening van de annuïteit wordt gedaan met een formule. Met behulp van het bovenstaande rekenvoorbeeld kunt u zien wat van maand tot maand de hoogte van de annuïteit is. U ziet bijvoorbeeld dat jaarlijks een hogere aflossing betaalt (de annuïteit) en dat de rente jaarlijks afneemt. Aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek betaalt u voornamelijk rente. Dit rentebedrag neemt per jaar echter af naarmate de looptijd van de hypotheek vordert.

Hoe werkt het aflossen van een annuïteitenhypotheek?

Deze hypotheekvorm heeft een vaste einddatum en het aflossen van de annuïteitenhypotheek verloopt automatisch door de betaling van uw maandelijkse hypotheeklasten. Zoals gezegd, betaalt u gedurende de rentevaste periode een gelijke maandelijkse som van rente plus aflossing op uw hypotheekschuld. Dit noemen wij de bruto hypotheek en betreft het maandelijkse bedrag wat u aan de bank betaalt. U hebt ongeveer een derde deel van de totale hypotheekschuld afgelost, op de helft van de looptijd van een annuïteitenhypotheek. Op twee derde van het aflossen van de annuïteitenhypotheek hebt u ongeveer de helft van het hypotheekbedrag afgelost. De laatste tien jaar betaalt u de rest van uw hypotheek af, nu de rente door de resterende hoofdsom jaarlijks lager wordt en de aflossing stijgt.

Extra aflossen op een annuïteitenhypotheek

Wilt u extra aflossen op een annuïteitenhypotheek? Als u dit overweegt, kunt u zelf bepalen welk extra bedrag u wilt aflossen. Extra aflossen op uw annuïteitenhypotheek heeft tot voordeel dat uw maandlasten lager worden, maar daar staat wel tegenover dat u minder spaargeld overhoudt. Bent u van plan om extra af te lossen op uw annuïteitenhypotheek? Dan raden wij u aan om dit van tevoren te overleggen met een ervaren adviseur van Trifium. Wij kunnen u precies uitleggen of extra aflossen op uw annuïteitenhypotheek in uw voordeel kan werken en rendabel is. Een belangrijke kanttekening is de boeterente die u eventueel moet betalen indien u extra aflost. In de hypotheekakte of hypotheekvoorwaarden kunt u terugvinden onder welke voorwaarden u uw annuïteitenhypotheek boetevrij kunt aflossen, maar dit kunt u uiteraard ook aan ons vragen.

Beleggingshypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek

Aan het einde van een rentevaste periode of omdat u in aanmerking komt voor een gunstiger rentetarief, kunt u uw hypotheek oversluiten. Dit kan ook een mogelijkheid zijn als een andere hypotheekvorm tegenwoordig beter bij uw persoonlijke situatie past. Ook een beleggingshypotheek (hypotheekvorm van vóór 1 januari 2013) omzetten naar een annuïteitenhypotheek behoort tot de mogelijkheden. In dat geval kiest u ervoor om in plaats van vermogen op te bouwen, voortaan te gaan aflossen op een annuïteitenhypotheek. Door bedragen af te lossen op de hypotheekschuld bouwt u het vermogen op in de stenen van uw vastgoed. Onze hypotheekadviseurs en kredietanalisten vertellen u graag meer over deze optie en maken voor u een berekening van de annuïteit.

Wilt u een annuïteitenhypotheek afsluiten en de annuïteit berekenen? Of wilt u extra aflossen op uw annuïteitenhypotheek? De hypotheekadviseurs van Trifium helpen u graag! Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer 020 - 67 22 109 en maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Hypotheken:

Neem contact op

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

check-icon
Meer dan 20 jaar ervaring
check-icon
Ruim 10.000 succesvolle aanvragen
check-icon
Onafhankelijk, persoonlijk en discreet
check-icon
No cure no pay
nl_NL