Vastgoed financieringen

Bemiddeling en advisering over vastgoedfinancieringen

Hypotheek voor uw woonboot om wonen op het water te realiseren

Wonen op een woonboot heeft een idyllisch karakter en is zeer gewild. Water heeft op veel mensen immers een rustgevend effect. Woonarken in de bebouwde kom zijn knus en vrij tegelijk. Woonboten buiten de stad bieden een schilderachtig en weids uitzicht. Net als bij een woning op het vasteland, is het kopen van een woonboot een grote kostenpost. Meestal hebt u hier dus een hypotheek voor nodig. Het vinden van een bank die u een woonboothypotheek wil verstrekken, is echter nog niet zo gemakkelijk. Het simpelweg vergelijken van de hypotheekrentes en daar dan de beste bank bij uitzoeken, werkt dus niet voor een woonboothypotheek. De woonarkhypotheek of watervillahypotheek kan bij slechts één bank worden afgesloten. Bij Trifium informeren we u graag over de mogelijkheden.

Voorwaarden voor de woonboothypotheek

Met een hypotheek voor uw woonboot kunt u zowel de boot als de ligplaats financieren. Om in aanmerking te komen voor een woonarkhypotheek moeten de boot en de ligplaats wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • De woonboot is goed onderhouden en is geschikt als vaste verblijfplaats. Ook moet de boot verhandelbaar zijn, voor het geval u weer wilt verhuizen;
  • De woonboot moet ingeschreven worden in het scheepsregister van het Kadaster. U legt dan de woonboot vast als uw eigendom. De boot krijgt vervolgens een brandmerk;
  • De woonboot is getaxeerd zodat u een taxatierapport aan de bank kunt geven;
  • Het moet gaan om een legale ligplaats die uw eigendom is of waarvoor u een vergunning hebt van een overheid;
  • In sommige gevallen moet u een deel van de woonboot met eigen geld betalen.

Regels hypotheek woonboot

De regels voor een woonboothypotheek zijn verder ongeveer hetzelfde als voor een reguliere hypotheek. Wel ligt de hypotheekrente iets hoger. Verder is de maximale woonboot hypotheek die u mag afsluiten vanaf 2020 - net als bij reguliere hypotheken - honderd procent van de verkoopwaarde. U kunt bij een woonboothypotheek kiezen uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Daarbij mag u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek in box 1, mits u de woonboot zelf bewoont.

Alternatief voor een woonarkhypotheek

Een hypotheek voor woonboten is in sommige gevallen een probleem. Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden, dan kunt u geen woonarkhypotheek afsluiten. Het alternatief voor een woonboothypotheek is dat u uw boot financiert met een persoonlijke lening. Dit is een lening bij de bank met een vaste looptijd en elke maand een vaste aflossing. Deze rente ligt wel hoger dan de hypotheekrente. In principe is de rente van deze lening ook aftrekbaar als hypotheekrente zolang de woonboot een vaste ligplaats heeft.

Wilt u graag in een woonark wonen en wilt u een hypotheek voor een woonboot aanvragen? Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer 020 - 67 22 109 of maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs.

Hypotheken:

Neem contact op

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

check-icon
Meer dan 20 jaar ervaring
check-icon
Ruim 10.000 succesvolle aanvragen
check-icon
Onafhankelijk, persoonlijk en discreet
check-icon
No cure no pay
nl_NL