Hypotheken

Advies over hypotheken voor ondernemers en particulieren

Uitleg hypotheek en inkomen

Bent u van plan om een huis te kopen en hebt u geen vast dienstverband? Het aanvragen van een passende hypotheek is dan zeker niet onmogelijk, maar vergt wel extra te nemen stappen. Trifium Hypotheekadviseurs staat u graag bij met het beantwoorden van al uw vragen op dit gebied. Onze erkende hypotheekadviseurs zijn bovendien ook kredietanalisten. Hebt u een tijdelijk contract en wilt u binnenkort een hypotheek aanvragen? De belangrijkste begrippen waaronder: intentieverklaring hypotheek, hypotheek zonder intentieverklaring, hypotheek tijdelijk contract en hypotheek zonder vast contract, leggen we alvast aan u uit.

In de uitleg hypotheek en inkomen komen de volgende items aan bod:

Intentieverklaring hypotheek

Hebt u een huis op het oog en wilt u een hypotheek afsluiten, maar hebt u geen vast contract? Dan kunt u aan uw werkgever vragen of die een intentieverklaring wil afgeven. Een intentieverklaring hypotheek biedt voor de hypotheekverstrekker extra zekerheid. Hiermee verklaart uw werkgever namelijk dat die het voornemen heeft om uw contract voor bepaalde tijd – als dat afloopt - om te zetten naar een contract voor onbepaalde tijd. De hypotheekintentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. Die hoeft alleen te worden ingevuld als de medewerker geen vast contract heeft.

Werkgeversverklaring

Uw werkgever geeft de werkgeversverklaring af. Dit document vermeldt onder meer: uw dienstverband (tijdelijk of vast), uw jaarsalaris (gespecificeerd naar onderdeel) en een eventuele leningverstrekking door uw werkgever. De werkgeversverklaring is een belangrijk document voor de hypotheekaanvraag. Die verklaring moet zijn voorzien van een extra handtekening en wordt in de regel als volgt geformuleerd:

‘Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden, wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.’

Hypotheek zonder intentieverklaring

Is het ook mogelijk om een hypotheek zonder werkgeversverklaring/intentieverklaring te verkrijgen? Dat behoort wellicht tot de mogelijkheden. Want in het geval dat uw werkgever geen intentieverklaring voor u wil invullen, is het misschien mogelijk om gebruik te maken van de Inkomensbepaling Loondienst. Dit is een methode waarbij een maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van gegevens van het UWV. Voor een hypotheek zonder intentieverklaring kunt u bij de hypotheekaanvraag namelijk gebruik maken van het UWV-Verzekeringsbericht in plaats van de werkgeversverklaring. Dit digitale document is te downloaden via mijnuwv.nl en bevat het loon- en werkgeversverleden.

Inkomensbepaling loondienst

Door hier zorgvuldig ontwikkelde reken- en beleidsregels op toe te passen, berekent u het maximale inkomen. Dit kan op zijn beurt worden gebruikt voor de berekening van het toetsinkomen of de Inkomensbepaling Loondienst. Hiermee wordt de werkgeversverklaring overbodig. Steeds meer leveranciers van adviessoftware, geldverstrekkers en NHG omarmen de Inkomensbepaling Loondienst. Voor de snelheid waarmee een hypotheek kan worden aangevraagd, is dit positief. Er zijn dus ook mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek zonder intentieverklaring.

Hypotheek zonder vast contract

Hoe werkt het bij het afsluiten van een hypotheek zonder vast contract? Ook dan zijn er mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Uiteraard hangt het af van uw persoonlijke situatie wat de mogelijkheden voor een hypotheek zonder vaste baan exact inhouden. Dat geldt in meerdere mate voor het dienstverband dat u hebt. Om de hoogte van een hypotheek te kunnen vaststellen, is immers de waarde van uw inkomen nodig. Hebt u een contract voor bepaalde tijd, maar komt u wel in aanmerking voor een contract voor onbepaalde tijd? Dan is het mogelijk om een intentieverklaring aan uw werkgever te vragen. Dit document vermeldt dat uw volgende contract een contract voor onbepaalde tijd wordt, wanneer u blijft functioneren zoals u nu doet en de omstandigheden van de onderneming ongewijzigd blijven. Voor het vaststellen van uw inkomen wordt dan gewoon gekeken naar uw huidige inkomen.

Hypotheek geen vast contract

Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract? Dat is zeker mogelijk. Als u flexwerker bent dan kunt u om een hypotheek aan te vragen, bijvoorbeeld gebruik maken van een perspectiefverklaring. Hierbij worden de toekomstige mogelijkheden van u als flexwerker om een inkomen te vergaren, onder de loep genomen. Het document toont aan dat een objectief onderzoek is verricht naar uw toekomstige verdiencapaciteit en arbeidsmarktpositie. De hypotheekverstrekker krijgt op die manier het vertrouwen dat er een realistische inschatting is gemaakt. Bent u op zoek naar een geschikte hypotheek? Geen vast contract hoeft dus geen belemmering te zijn.

Perspectiefverklaring

Bij grote hypotheekverstrekkers heeft de perspectiefverklaring dezelfde waarde als de werkgeversverklaring. De perspectiefverklaring mag slechts worden afgegeven door een uitzendonderneming met een vermelding in het register van de Stichting Perspectiefverklaring. Op perspectiefverklaring.nl is het register te raadplegen. Het is verstandig om contact op te nemen met de intercedent van de uitzendorganisatie waarbij u in dienst bent. Die kan u vertellen hoe het proces verder verloopt en of de organisatie geregistreerd is bij de Stichting Perspectiefverklaring.

Hypotheek tijdelijk contract

Bent u benieuwd of het mogelijk is om een hypotheek met jaarcontract te verkrijgen? Onder bepaalde voorwaarden is het voor werknemers zonder vast contract ook mogelijk om een hypotheek te krijgen. Voor de bepaling van een maximale ‘hypotheek jaarcontract’ hanteren geldverstrekkers namelijk altijd twee grenzen. Het maakt daarbij niet uit of u in loondienst bent met wel of geen vast contract. Hypotheek grens 1. houdt in dat u in het jaar 2020 maximaal honderd procent van de woningwaarde met een hypotheek mag financieren. Grens 2. houdt in dat de bank eisen stelt aan uw inkomen. De laagste grens is hierbij bindend.

Hebt u verdere vragen? Een hypotheek aanvragen zonder vast contract begint bij deskundig en onafhankelijk hypotheekadvies. Onze erkende hypotheekadviseurs en kredietanalisten hebben op al uw vragen een passend antwoord. Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek door te bellen met telefoonnummer 020 - 67 22 109.

Neem contact op

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

check-icon
Meer dan 20 jaar ervaring
check-icon
Ruim 10.000 succesvolle aanvragen
check-icon
Onafhankelijk, persoonlijk en discreet
check-icon
No cure no pay
nl_NL