Hypotheken

Advies over hypotheken voor ondernemers en particulieren

Een intentieverklaring voor het aanvragen van uw hypotheek

Hebt u een huis op het oog dat aan al uw wensen voldoet, maar heeft u geen vast contract bij uw werkgever? Misschien bent u in de veronderstelling dat u met een tijdelijk contract geen woning kunt kopen. Maar ook in deze situatie zijn er wellicht mogelijkheden. U kunt uw werkgever vragen om een intentieverklaring. Met dit document geeft uw werkgever aan dat hij van plan is om u een vast contract aan te bieden, tegen de tijd dat uw contract voor bepaalde tijd afloopt. De intentieverklaring geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid over uw inkomen en de mogelijkheden om de hypotheek te betalen. Met een ‘intentieverklaring werkgever’, ofwel werkgeversverklaring bestaat de kans dat u ook zonder vaste aanstelling een hypotheek kunt afsluiten.

De volgende zaken omtrent de intentieverklaring, hypotheek aanvragen en de gang van zaken worden op deze pagina uitgelicht:

  • Wat is een intentieverklaring?;
  • De werkgeversverklaring, intentieverklaring, hypotheek aanvragen bij een tijdelijk contract;
  • De inhoud van intentieverklaring van de werkgever;
  • Een hypotheek afsluiten zonder vast contract;
  • Uw mogelijkheden voor een hypotheek zonder intentieverklaring.

Indicatie van uw inkomen

Als u een hypotheek wilt afsluiten, vraagt een hypotheekverstrekker altijd om een werkgeversverklaring, ook als u in loondienst bent en een contract voor onbepaalde tijd hebt. Op deze verklaring staat onder meer uw totale bruto jaarsalaris vermeld. In combinatie met uw meest recente loonstrook geeft dit de hypotheekverstrekker een goede indicatie van uw inkomen. U hebt tevens een werkgeversverklaring nodig als u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd heeft.

Wat is een intentieverklaring?

Naast de werkgeversverklaring dient u een intentieverklaring van uw werkgever in te leveren. Deze verklaring staat ook bekend als de ‘verklaring voortzetting dienstverband’. De intentieverklaring in feite een onderdeel van de werkgeversverklaring. Uw werkgever geeft met deze verklaring aan dat hij de intentie heeft om u - nadat uw tijdelijke contract afloopt en met ingang van een specifieke datum - een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. U kunt een ‘intentieverklaring werkgever’ als het ware zien als een document waarin uw werkgever aangeeft dat hij van plan is om u een vast contract te geven onder de voorwaarden dat u op hetzelfde niveau blijft presteren en dat de omstandigheden binnen het bedrijf gelijk blijven.

Wat dient uw werkgever op de intentieverklaring in te vullen?

Uw werkgever of iemand anders die hiertoe bevoegd is, hoort de intentieverklaring in te vullen. Daarom moeten beide documenten door dezelfde persoon worden ingevuld en ondertekend. Het spreekt voor zich dat het formulier altijd naar waarheid moet worden ingevuld. Iedere vraag dient te worden beantwoord. Het document is pas geldig als de bedrijfsstempel erop is gezet en de ondertekenaar zijn of haar naam en handtekening heeft geplaatst. Dan heeft u de officiële ‘intentieverklaring hypotheek’ in handen.

Mogelijkheden zonder intentieverklaring

Wilt u een woning kopen en hebt u een tijdelijk contract? Onze erkende hypotheekadviseurs gaan graag met u om de tafel om uw persoonlijke situatie te bespreken. Ook helpen zij door ervoor te zorgen dat de werkgeversverklaring en de intentieverklaring voor uw hypotheek correct worden ingevuld. Dit vergroot de kans dat die door de hypotheekverstrekker wordt geaccepteerd aanzienlijk. Bovendien zijn onze ervaren adviseurs tevens kredietanalisten. Daarom kunnen zij u exact vertellen wat de mogelijkheden eventueel zijn als uw werkgever geen intentieverklaring wil invullen. Zij nemen bij een dergelijk scenario ook uw andere inkomensbestanddelen onder de loep.

Wilt u meer informatie over de intentieverklaring voor een hypotheek, een hypotheek aanvragen zonder een vast contract en de mogelijkheden voor uw situatie? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze erkende hypotheekadviseurs via telefoonnummer 020 - 67 22 109.

check-icon
Meer dan 20 jaar ervaring
check-icon
Ruim 10.000 succesvolle aanvragen
check-icon
Onafhankelijk, persoonlijk en discreet
check-icon
No cure no pay
nl_NL