Hypotheken

Advies over hypotheken voor ondernemers en particulieren

Gedegen advies bij het vereffenen van een restschuld op uw hypotheek

Er ontstaat een restschuld wanneer u uw woning vrijwillig verkoopt en de opbrengst lager is dan het bedrag dat u aan (aftrekbare) hypotheek hebt uitstaan. Dit wordt ook wel verkoopverlies genoemd. Na de verkoop van uw huis blijft een gedeelte van de (hypotheek)schuld bestaan. Die dient u op een andere manier aan de hypotheekverstrekker terug te betalen. Het hoeft niet per se een probleem te zijn als uw huis ‘onder water’ staat, maar u moet er wel rekening mee houden. Bent u van plan om uw woning te verkopen en verwacht u dat dit een verkoopverlies tot gevolg heeft? Onze erkende adviseurs helpen u bij het vinden van mogelijkheden voor het vereffenen van de restschuld. Hypotheek bemiddelaars die tevens kredietanalist zijn, vinden in de meeste gevallen geschikte oplossingen.

Wilt u vastgoed verkopen met een restschuld? Hypotheek adviseurs van Trifium staan u bij met:

  • Diepgaande kennis van het beleid van alle banken in Nederland;
  • Ook voor ondernemers met een restschuld, hypotheek mogelijkheden op maat;
  • Mogelijkheden om verkoopverlies mee te financieren in uw nieuwe hypotheek;
  • Onze adviseurs nemen al uw inkomensbestanddelen onder de loep om te komen tot een geschikte oplossing;
  • Wij onderzoeken de opties voor het vereffenen van de restschuld op uw hypotheek met eigen middelen.

De restschuld meefinancieren in uw nieuwe hypotheek

In bepaalde gevallen behoort het meefinancieren van de restschuld in de hypotheek van uw nieuwe woning tot de mogelijkheden. Maar zoals u waarschijnlijk ook verwacht, kijken we zeer kritisch naar een dergelijke lening. Wilt u de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek? Dan dient u voldoende inkomen te hebben om de (extra) aflossing en de rentelasten te kunnen betalen. Vraagt u zich af of een verkoopverlies aftrekbaar is? Restschulden die zijn ontstaan vanaf 1 januari 2018 zijn niet meer mee te financieren in box 1, maar in box 3. De renteaftrek op de restschuld behoort daarom tot de verleden tijd.

Restschuld op uw hypotheek aflossen met eigen middelen

Beschikt u over voldoende spaargeld? Dan kunt u de hypotheek restschuld aflossen met eigen middelen. Het is ook mogelijk om het effectendepot, de bankspaarrekening of de levensverzekering, die bij de hypotheek hoort te gebruiken. Onze ervaren adviseurs kunnen u alles vertellen over de voorwaarden die hieraan zijn verbonden. Wanneer zij daar een mogelijkheid voor hebben, kunnen ouders aan hun kinderen tussen de achttien en de veertig jaar oud een schenking doen. Hebt u ook een groot bedrag van uw ouders gekregen? Ook hiermee kunt u de restschuld financieren. In het geval dat u niet over eigen middelen of een schenking beschikt, is het een optie om de restschuld op uw hypotheek af te lossen met een persoonlijke lening.

Restschuld hypotheek berekenen

Bent u van plan om uw huis te verkopen en wilt u weten of u een restschuld uit uw hypotheek kunt verwachten? Op basis van onder andere de totale hypotheekwaarde en een indicatie van de marktwaarde van de woning, kunnen onze adviseurs voor u bereken hoeveel de hoogte van de totale restschuld bedraagt.

Kwijtschelding van het verkoopverlies

Graag wijzen we u op nog een belangrijk punt van een restschuld op een hypotheek. Kwijtschelden van uw verkoopverlies is een recht als u het huis heeft gekocht onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). U komt hier mogelijk voor in aanmerking als u de woning noodgedwongen moet verkopen vanwege werkloosheid of echtscheiding.

Wilt u meer informatie over de bovengenoemde oplossingen voor een restschuld, hypotheek mogelijkheden bij aankoop van een nieuw pand of wilt u uw verkoopverlies na de verkoop van uw huis (mee)financieren? Wij staan u graag te woord! Bel ons op telefoonnummer 020 - 67 22 109 of maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

check-icon
Meer dan 20 jaar ervaring
check-icon
Ruim 10.000 succesvolle aanvragen
check-icon
Onafhankelijk, persoonlijk en discreet
check-icon
No cure no pay
nl_NL