Hypotheken

Advies over hypotheken voor ondernemers en particulieren

Extra aflossen op uw hypotheek

In de basis is een hypotheek een lening om een huis mee te kunnen aankopen. Als u een hypotheek afsluit, hangen hier maandlasten mee samen die zijn opgebouwd uit rente en eventueel een aflossing. Als u deze maandlasten wilt verlagen, kunt u extra aflossen op uw hypotheek. U kunt ieder jaar een gedeelte van uw hypotheek vergoedingsvrij terugbetalen. Dit staat ook bekend als het versneld of vervroegd aflossen van de hypotheek. Een hypotheek eerder aflossen houdt in dat u ervoor zorgt dat de looptijd van uw hypotheek wordt verkort of dat uw maandbedrag daalt, en dat kan voor u om diverse redenen een prettig idee zijn. 

Het verschilt per hypotheek welk bedrag u versneld kunt aflossen. Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? De ervaren adviseurs en kredietanalisten van Trifium Hypotheekadviseurs kunnen bij het extra aflossen van uw hypotheek berekenen welke voordelen dit voor u kan opleveren. Als het vervroegd aflossen van uw hypotheek gunstig voor u uitpakt, kunt u hiermee solide plannen voor de toekomst maken. 

Wat zijn de voordelen van het extra aflossen op uw hypotheek?

Het verschilt per hypotheekvorm en per persoon of het verstandig is om versneld af te lossen. De algemene voordelen van een hypotheek extra aflossen zijn: 

 • Elk jaar een deel aflossen zonder een vergoeding te betalen;
 • Een lagere hypotheekschuld en minder kans op een restschuld bij de verkoop van uw huis;
 • Lagere maandlasten of dezelfde maandlasten en een kortere looptijd van uw hypotheek; 
 • Een mogelijk verval van uw renteopslag; 
 • De premie voor de overlijdensrisicoverzekering of hypotheekbescherming kan mogelijk omlaag; 
 • Mogelijk minder belasting betalen over uw vermogen in box 3.

Wat zijn de nadelen van het extra aflossen op uw hypotheek?

Misschien denkt u als u het geld hebt, dat een hypotheek versneld aflossen hoe dan ook verstandig is. Soms levert een andere investering echter meer op. Met de volgende voorbeelden geven we u een indicatie van de nadelen:

 • Minder hypotheekrenteaftrek; 
 • Minder spaargeld voor onverwachte uitgaven; 
 • Het kan fiscaal nadelig zijn voor een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek (dit betreffen hypotheekvormen afgesloten voor 1 januari 2013); 
 • In sommige gevallen levert een andere investering u meer op; 
 • Bij verhuizen hebt u kans op grotere eigenwoningreserve en kans op verlies van overgangsrecht.

Wat is extra aflossen op een hypotheek?

Een hypotheek extra aflossen houdt in dat er meer wordt afgelost dan dat in de hypotheekakte is vastgelegd. Zoals hiervoor ook benoemd, wordt dit ook het versneld of vervroegd aflossen van de hypotheek genoemd. Het verschilt per type hypotheek hoeveel u extra kunt aflossen. Meestal kunt u jaarlijks tot maximaal tien procent extra boetevrij aflossen. Wanneer de huidige hypotheekrente hoger is dan soortgelijke rentes overeenkomstig de resterende rentevastperiode, mag u onbeperkt boetevrij aflossen. Wilt u uw hypotheek eerder aflossen? Het is mogelijk om uw maandelijkse aflossing te verhogen of in één keer een extra bedrag over te maken. De adviseurs van Trifium kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden en de consequenties binnen uw hypotheek. 

Waarom een hypotheek versneld aflossen?

Vraagt u zich af of extra aflossen op uw hypotheek verstandig is? Een goede reden om dit wel te doen, is als u het voornemen hebt om oud te worden in het huis waar u woont. Een hypotheek extra aflossen kan ook een goede keuze zijn in het geval dat u een restschuld verwacht. Passeert het vervroegd aflossen van uw hypotheek regelmatig uw gedachten? Dan raden we u aan om uzelf een aantal belangrijke vragen te stellen. Ten eerste is het cruciaal om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn binnen uw hypotheekvorm. Is het mogelijk om de hypotheek versneld af te lossen? Hoe gaat dat in z’n werk en kunt u de hypotheek vervroegd aflossen zonder boete? U kunt het bedrag dat u extra kunt aflossen op uw hypotheek laten berekenen door Trifium Hypotheekadviseurs.

Voor welk doel wilt u de hypotheek extra aflossen?

Is vervroegd aflossen van uw hypotheek de beste optie?

Waarom wilt u extra aflossen op uw hypotheek? Wilt u bijvoorbeeld uw maandlasten verlagen of binnen een bepaald aantal jaren van uw hypotheek af zijn? Dan behoort het tot de mogelijkheden om in één keer een groot bedrag van de hypotheek eerder af te lossen, zodat uw maandlasten lager worden. Als u het toegestane percentage overschrijdt, dient u rekening te houden met een mogelijke  boete.

Extra aflossen op uw hypotheek betekent automatisch dat u het geld niet meer kunt gebruiken voor een ander doel. Daarom is het van belang om na te gaan of het vervroegd aflossen van de hypotheek daadwerkelijk de meest verstandige keuze is. Houdt u nog voldoende spaargeld over voor andere investeringen of onvoorziene omstandigheden zoals werkloosheid? Hebt u al uw pensioenzaken goed op orde? Voordat u overgaat tot het versneld aflossen van uw hypotheek is het aan te raden om al deze zaken goed te overwegen. Sparen en beleggen kunnen soms betere alternatieven zijn voor het extra aflossen op uw hypotheek. 

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek om uw maandlasten te verlagen of de looptijd van uw hypotheek te verkorten? De hypotheekadviseurs van Trifium kunnen bij het extra aflossen van uw hypotheek berekenen welke voordelen dit oplevert. Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek of bel ons voor meer informatie op telefoonnummer 020 - 67 22 109.

Neem contact op

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

check-icon
Meer dan 20 jaar ervaring
check-icon
Ruim 10.000 succesvolle aanvragen
check-icon
Onafhankelijk, persoonlijk en discreet
check-icon
No cure no pay
nl_NL