Hypotheken

Advies over hypotheken voor ondernemers en particulieren

Hypotheek meenemen bij verhuizing

Hebt u een andere woning op het oog waar u in de nabije toekomst graag zou willen wonen? Als u een nieuw huis hebt gevonden, is daar een financiering voor nodig. Wilt u daarvoor uw bestaande hypotheek meenemen? In de meeste gevallen behoort dat tot de mogelijkheden en kan dat zelfs in uw voordeel werken. Een hypotheek meenemen kan een aantrekkelijke optie zijn als u voor een langere periode een laag rentepercentage hebt vastgelegd. 

Op basis van onder andere de marktwaarde van uw nieuwe huis en uw huidige inkomen beoordelen wij of u voor de hypotheek in aanmerking komt. Wanneer u uw hypotheek wilt meenemen naar een nieuw huis, zullen wij deze aanvraag op dezelfde wijze behandelen als een nieuwe hypotheekaanvraag. Als dat lukt, mag u de gunstige voorwaarden van uw huidige hypotheek meenemen naar uw nieuwe huis. Voor het bedrag wat u extra aan hypotheek nodig heeft gelden de rentepercentages en voorwaarden van dat moment.

Uw hypotheek meenemen? U dient rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Onze hypotheekadviseurs behandelen de aanvraag om uw bestaande hypotheek mee te nemen op dezelfde manier als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Daarbij worden uw huidige inkomen, andere leningen en de marktwaarde van uw nieuwe huis onder de loep genomen; 
  • Hebt u een (bank)spaarhypotheek? (Hypotheekvorm die is afgesloten vóór 1 januari 2013.) Dan is het relevant of en hoe u de bankspaarrekening of de polis kunt meenemen;
  • Als u een aflossingsvrije hypotheek hebt, gelden er bijzondere regels; 
  • Houdt u geld over bij de verkoop van uw oude woning, dan kan dat betekenen dat u uw bestaande hypotheek deels niet geheel kunt meenemen; 
  • Er gelden speciale voorwaarden als u uw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt meenemen naar een ander huis.

Kan ik mijn hypotheek meenemen?

Bij de meeste geldverstrekkers is het mogelijk om uw lopende hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning, zodra u naar een ander koophuis verhuist. Een hypotheek meenemen staat ook bekend onder de noemers meeneemregeling en verhuisregeling en de voorwaarden verschillen per geldverstrekker. U neemt daarbij het bedrag, de huidige hypotheekvorm, het rentepercentage en de looptijd mee. Het is afhankelijk van de situatie of dit voordelen oplevert. Als u een extra hypotheek nodig hebt, dient u dit gedeelte ook bij uw huidige geldverstrekker af te sluiten. Wilt u uw huidige hypotheek meenemen naar een nieuw huis? Onze hypotheekadviseurs en kredietanalisten kunnen voor u inventariseren of dit mogelijk is en brengen daarbij tevens de eventuele voordelen voor u in kaart.

Is een hypotheek meenemen naar een nieuwe woning gunstig voor mijn situatie?

Betaalt u op dit moment een hogere rente dan de actuele rente? Dan heeft het meestal geen zin om uw bestaande hypotheek mee te nemen bij verhuizing. U bent in dat geval immers duurder uit dan met een nieuwe hypotheek. Er geldt echter een uitzondering, want voor een (bank)spaarhypotheek kan een hogere rente juist wel voordelig zijn. Wilt u uw bestaande hypotheek meenemen? De erkende hypotheekadviseurs van Trifium bekijken voor u graag welke mogelijkheden er zijn en of dit in uw voordeel werkt.

Kan ik mijn huidige aflossingsvrije hypotheek meenemen?

U mag uw aflossingsvrije hypotheek altijd meenemen als u naar een nieuwe woning verhuist. Wilt u de hypotheek verhogen omdat u naar een duurder huis gaat? Dan moet u voor het nieuwe deel een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek afsluiten, als u optimaal gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek. De aanvullende hypotheek heeft dezelfde woning als onderpand en daarop zijn de huidige fiscale regels van toepassing.

Welke kosten betaal ik als ik mijn hypotheek wil meenemen naar een nieuw huis?

Als u uw hypotheek wilt meenemen bij een verhuizing, dient u rekening te houden met de volgende kosten:

  • Taxatiekosten;
  • Kosten voor hypotheekadvies;
  • Notariskosten voor een nieuwe hypotheekakte; 
  • Eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een hypotheek meenemen en hypotheekrenteaftrek

Meestal blijven de belastingregels gelden van het moment dat u de hypotheek afsloot, als u een hypotheek meeneemt die u vóór 2013 hebt afgesloten. Op die manier behoudt u in veel gevallen het recht op hypotheekrenteaftrek, zelfs als u een spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek hebt. Het aflossen van een hypotheek was vóór het jaar 2013 niet verplicht om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Aftrek van hypotheekrente houdt in dat u als woningbezitter de rente die u betaalt over uw hypotheekschuld mag aftrekken van uw bruto inkomen. Deze regeling is vanaf 2013 echter beperkt. Dit betekent dat u alleen nog in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek als u uw hypotheek direct vanaf het begin aflost en binnen dertig jaar volledig zult aflossen.

Gaat u verhuizen en wilt u uw hypotheek meenemen? Onze hypotheekadviseurs en kredietanalisten adviseren graag welke optie het beste bij uw persoonlijke situatie past. Het loont om te vergelijken als u uw hypotheek wilt meenemen naar een nieuwe woning. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek en bel ons voor meer informatie op nummer 020 - 67 22 109.

check-icon
Meer dan 20 jaar ervaring
check-icon
Ruim 10.000 succesvolle aanvragen
check-icon
Onafhankelijk, persoonlijk en discreet
check-icon
No cure no pay
nl_NL