Nieuwe woning: kan ik mijn lage hypotheekrente meeverhuizen?

Bijna dagelijks krijgen wij een belletje van een relatie met het verzoek om ‘even snel’ een hypotheekberekening te maken. Ze willen een nieuwe woning kopen en zijn benieuwd hoeveel ze kunnen lenen op basis van de huidige rente van gemiddeld 4,75%. Maar waarom zou je rekenen met zo’n hoge rente als je huidige hypotheekrente veel voordeliger is?

Daar heb je een hypotheekadviseur voor

De afgelopen zeven jaar was de hypotheekrente gedaald tot een gemiddelde van 2%. Daarom hebben wij de hypotheken voor vrijwel al onze relaties afgesloten op minimaal 10 jaar vast (30%) en maximaal 20 jaar vast (70%).

Bovendien hebben we voornamelijk hypotheken geadviseerd met voorwaarden waarin staat dat je bij een eventuele nieuwe woning de huidige hypotheekrente mag meeverhuizen. Dat kan namelijk niet bij elke aanbieder.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Sinds maart 2022 is de rente met ruim 3% gestegen (28 oktober 2022: gemiddeld 4,75% bij 10 jaar vast). Dit is een logisch gevolg door de onzekerheid in de markt en de daarbij behorende inflatie naar ruim 10%. In Jip en Janneke taal betekent dit dat het leven gemiddeld genomen 10% duurder is geworden. Om deze inflatie terug te dringen naar 2% (wat onderling tussen de verschillende landen in de EU is afgesproken) moest de rente stijgen naar dit renteniveau.

Wanneer wij een hypotheekberekening maken, moeten wij rekenen met een toetsrente van 5%. Bij het afsluiten van een hypotheek, met een rentevast-periode van minimaal 10 jaar mogen wij rekenen met de werkelijke rente. Op dit ogenblik ligt deze rente gemiddeld op 4,75%. Een groot verschil in maximale leencapaciteit zit er nu dan ook niet in.

Wanneer jij tussen januari 2015 en mei 2022 een hypotheek van minimaal 10 jaar vast hebt afgesloten, is het een ander verhaal. Als de resterende rentevast-periode van jouw huidige hypotheek minimaal 10 jaar is, dan mogen wij toetsen met de rente die je nu betaalt.

Voor het gedeelte dat je eventueel extra wenst te financieren voor de nieuwe woning geldt wél de huidige rente. Maar omdat je nu lage maandlasten hebt dankzij die lage rente op je huidige hypotheek, is er meer leenruimte. Je kunt meer hypotheek krijgen (tenzij je inkomen is gedaald).

Is de resterende rentevast-periode van jouw huidige hypotheek korter dan 10 jaar? Dan moeten wij wel rekenen met de toetsrente van 5%, maar je kan wel de resterende tijd van jouw rentevast-periode blijven profiteren van jouw lage rente. Welke invloed dit heeft op jouw maximaal te lenen hypotheekbedrag rekenen we graag voor je uit.

Neem met vragen over je huidige of een nieuwe hypotheek contact met ons op via hypotheken@trifium.nl of bel 020 6722109.

 

lage rente meenemen (1)

Neem contact op

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.