ECB rente verlagen

De ECB gaat de rente verlagen – waarschijnlijk vanaf juni

De inflatie is hard aan het dalen en de cyclus aan renteverhogingen lijkt voorbij. De markten richten zich daarom nu op de vraag wanneer de Europese Centrale Bank zijn eerste renteverlaging doorvoert. Analisten gokken op juni, zeker nu ECB-president Christine Lagarde heeft aangegeven dat het ‘waarschijnlijk’ is dat de rente in de zomer omlaag kan.

Uit een peiling van financieel persbureau Bloomberg blijkt dat economen dit jaar vier renteverlagingen van 0,25% verwachten en volgend jaar 0,75%.

Tijdens de beleidsvergadering van april liet de ECB, zoals verwacht, de beleidsrente onveranderd. De depositorente, de rente die banken krijgen over hun reserves bij de centrale bank, blijft op 4%. Het voornemen om het pandemie-opkoopprogramma langzaam af te bouwen in de tweede helft van dit jaar, wordt bevestigd.

Dalende inflatie
Om het monetaire beleid strak te houden, moet de rente bij een dalende inflatie een keer mee dalen. Dat wil de ECB pas als de overtuiging er is dat de geldontwaarding duurzaam richting de doelstelling van 2% beweegt. Daarvoor is meer bevestiging nodig.

Een belangrijke component daarvan is de ontwikkeling van de lonen. Die stegen hard in 2023, maar dat was vooral een inhaalslag vanwege de torenhoge inflatie. De ECB wil zien dat de lonen zich in 2024 in lijn met de inflatiedoelstelling ontwikkelen.

Eerste verlaging in juni
Tenzij er iets onvoorziens plaatsvindt, verwacht macro-econoom Nick Kounis van ABN Amro de eerste verlaging in juni, en dat de ECB uiteindelijk naar een beleidsrente van 1,5% zal zakken.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Ben je van plan een huis te kopen, of wil je jouw bedrijfspand of vastgoedportefeuille (her)financieren, maak dan een afspraak met Trifium. We helpen je graag met bovenstaande situatie om te gaan en adviseren je hoe dit toe te passen in je hypotheek of financiering. Bel 020-6722109 of maak een afspraak via trifium.nl.

Logo_ECB

Neem contact op

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.