Blijft de hypotheekrente stijgen?

De hypotheekrente is het laatste jaar flink gestegen. Dat was een onaangename verrassing voor veel mensen en het had ook direct zijn weerslag op de huizenmarkt in Nederland. Wat zijn de oorzaken van de rentestijging? En wat zijn de vooruitzichten?

Er zijn verschillende redenen waarom de hypotheekrente in 2022 gestegen is. Hieronder leggen we u de belangrijkste factoren uit.

  1. Beleid Europese Centrale Bank (ECB)

Het beleid van de ECB heeft invloed op de hypotheekrente. De ECB hanteerde jarenlang een beleid van lage rente om de economie te stimuleren. Hierdoor was de hypotheekrente historisch laag. Maar in 2022 heeft de ECB aangegeven dat ze het beleid van lage rente gaan afbouwen. Dat zorgde voor onzekerheid bij investeerders en droeg bij aan de stijging van de hypotheekrente.

  1. Inflatie

Als de inflatie stijgt, kan de hypotheekrente stijgen omdat geld dan minder waard wordt. In 2022 steeg de inflatie als gevolg van de hogere kosten voor grondstoffen en olieprijzen. Dit droeg bij aan de stijging van de hypotheekrente.

  1. Stijgende rente op de kapitaalmarkt

Door de acties van de ECB en de inflatie steeg de rente op de kapitaalmarkt. Het werd voor banken duurder om geld te lenen. Dat werkt door in de hypotheekrentetarieven.

  1. Minder concurrentie tussen geldverstrekkers

In de laatste jaren nam het aantal aanbieders van hypotheken toe. Deze geldverstrekkers beconcurreerden elkaar met lage tarieven. Door strengere regelgeving stegen hun kosten, waardoor vooral de kleinere aanbieders van hypotheken gestopt zijn. Minder concurrentie en hogere kosten leidden tot een hogere hypotheekrente.

Al deze factoren hebben bijgedragen aan de stijging van de hypotheekrente. Huizenbezitters betalen dus meer voor hun hypotheek, na afloop van de rentevastperiode.

Blijft de rente stijgen?

Naar verwachting zal de tienjaars staatsrente later dit jaar stabiliseren rond de 2 procent. Dat is lager dan de huidige rente, maar nog steeds hoger dan wat de economie de afgelopen jaren gewend was. Een dalende rente en groeiende aanvangsrendementen brengen de risicopremies weer richting de langetermijngemiddelden.

Huis Trifium Hypotheken

Neem contact op

Ons kantoor is geopend op
werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.